Ants Laikmaa muuseumis saab näha fotonäitust Marie Underist

Ants Laikmaa muuseumis saab näha fotonäitust Marie Underist

Reedel, 12. oktoobril kell 14.00 avatakse Ants Laikmaa muuseumis Tiiu Tepandi koostatud fotonäitus „Marie Under 135“.

Poetessi juubeliaasta puhuks koostatud näitusel saab näha Johannes ja Peeter Parikase, Woldemar Markuse, Max Meixneri ja Woldemar von Ditmari tehtud fotosid, mis on digitaalselt ennistatud.

Kuraator Tiiu Tepandi sõnul väärib Marie Under kui üks eesti kõigi aegade väljapaistvaim luuletaja tähelepanu ja mäletamist.  „Poetessi särav isiksus on jätnud Eesti kirjanduslukku ereda jälje. Marie Underi luule kõnetab meid ka täna,“ ütles Tepandi. „Mul on eriliselt hea meel, et see näitus jõuab nüüd Taeblasse, Ants Laikmaa koju. Laikmaal oli Underi luuletajaks saamise teekonnal oluline roll täita,“ selgitas Tepandi.

Marie Under sündis Tallinnas 1883. a. pere kolmanda lapsena. Vanemad Leena ja Friedrich (Priidu) olid pärit Hiiumaalt. Marie Under kuulus kirjanike rühmitustesse Siuru ja Tarapita. Under oli Eesti Kirjanike Liidu ja Eesti Kirjanduse Seltsi liige. Oma esimesed luuletused oli ta kirjutanud saksa keeles, kuid need jäid käsikirja. Eestikeelsed luuletused viis trükki perekonnasõber Ants Laikmaa. Marie Underi luuletusi on avaldatud ka “Noor-Eesti” albumites. 1920. aastatel avaldas Under intensiivselt ka esseid ja muid lehekirjutisi ning tõlkeid saksa keelest. Marie Under lahkus oma perega Eestist 1944. aastal ja elas pagulasena Rootsis elu lõpuni.

Näituse kuraator Tiiu Tepandi on kultuuriloolane ja lavastuskunstnik, lõpetanud kunstiülikooli disaini erialal. Ta on Kunstnike Liidu ja Teatriliidu liige ning Lavastuskunstnike Liidu auliige. Tepandi on töötanud lavastuskunstnikuna teatrites, rahvusraamatukogus peakunstnikuna, kujundanud rahvusvahelisi suursündmusi, näitusi, raamatuid, heliplaadiümbriseid jne. Ta on esinenud maalinäitustega ja lavastuskunstnike grupinäitustel. Samuti on Tepandi olnud diplomandide juhendaja Tartu Kunstikoolis. Tiiu Tepandi on varem koostanud ja kujundanud mitmeid näitusi Marie Underist. Juubelinäitused on olnud Tallinnas, Tartus ja Hiiumaal.

Näituse avamine toimub Ants Laikmaa muuseumis reedel, 12. oktoobril kell 14.00. Kõik on oodatud! Näitus jääb avatuks 11. novembrini.