Iloni Imedemaa käis külas Muumimuuseumil

Iloni Imedemaa käis külas Muumimuuseumil

Möödunud nädalal külastasid sihtasutuse Haapsalu ja Läänemaa Muuseumid töötajad Soomes Tamperes asuvat Muumimuuseumi.

Sihtasutus Haapsalu ja Läänemaa Muuseumid sai Erasmus+ programmi täiskasvanuhariduse õpirände meetmest 10 000 euro suuruse toetuse projekti „Kunstniku ja tema loomingu vahendamine täiskasvanuhariduses“ elluviimiseks. 17 kuud kestva projekti eesmärk on näha töövarjuna teiste sarnaste Euroopa asutuste praktikaid. Uuritakse, kuidas muuseumid spetsialistidena interpreteerivad ja mõtestavad lahti kunstnike ning nende loomingu olemust. Õpirändes kogutud teadmised aitavad luua täiskasvanud õppijale suunatud kvaliteetset, individuaalset arengut, loovust, esteetilist tunnetust, kriitilist meelt, enesetaju arendavaid ja toetavaid haridustegevusi.

Esimesena külastati projekti raames töövarjuna Tove Janssoni loomingut tutvustavat Muumimuuseumi Soomes Tamperes (Muumimuseo). Tove Jansson ja tema elukaaslane graafik Tuulikki Pietilä kinkisid 1986. aastal Tampere kunstimuuseumile suure osa oma loomingust. Kollektsioon koosneb 1009 joonistusest ja maalist ning 38 ruumilisest muumiraamatute põhjal loodud stseenist. Tove Janssoni kogu kolis 2017. aastal oma uude alalisse koju Tampere majja (Tampere Talo), mille käigus muudeti selle nimi ametlikult Muumimuuseumiks. Väljapanek koosneb suures osas Janssoni originaalsetest illustratsioonidest kaheteistkümnele muumiraamatule, mille ta kirjutas ja illustreeris aastatel 1945–1977. Ehkki muumiraamatud on ekspositsioonis esile tõstetud, on kollektsioonis ka üle 200 Janssoni illustratsiooni teiste raamatute jaoks. Ta illustreeris mitmeid lasteraamatuid, sealhulgas klassikat, näiteks Lewis Carrolli „Alice imedemaal“ ja J. R. R. Tolkieni raamat „Kääbik“.

Iloni Imedemaa juhataja Anne Suislepa sõnul oli Soome kolleegidega kohtumine väga inspireeriv. „Illustratsioonikunstnikele pühendatud muuseume on maailmas vähe. Seetõttu on oluline luua tugev koostöövõrgustik kolleegide vahel, kes illustratsioonikunsti hoidmise ja populariseerimisega igapäevaselt tegelevad,“ selgitas Suislep. „Rääkisime Muumimuuseumi kolleegidega nende täiskasvanuhariduse praktikatest, kommunikatsioonitööst oma publikuni jõudmisel, samuti autoriõigustega seonduvatest teemadest. Muuhulgas tuli ühiste tulevikuplaanide tegemisel jutuks ka Tove Janssoni näituse toomine Eestisse ning Ilon Wiklandi näituse korraldamine Tamperes. Hea side kolleegidega sai selle külaskäigu raames loodud. Siit on hea koostöömõtetega edasi minna,“ ütles Suislep.

Järgmisel aastal on Iloni Imedemaa töötajatel Erasmus+ projekti raames plaanis külastada pildiraamatumuuseumi Saksamaal Troisdorfis (Burg Wissem Bilderbuchmuseum der Stadt Troisdorf).

Erasmus+ on Euroopa Liidu haridus- , koolitus- , noorte- ja spordiprogramm aastateks 2014–2020. Erasmus+ 14.7 miljardi Euro suurune eelarve võimaldab enam kui neljal miljonil eurooplasel õppida, koguda uusi kogemusi ja võtta osa vabatahtlikele loodud võimalustest välismaal.

Fotol: Esireas vasakult Triin Reemann, Karin Mägi. Tagareas vasakult Julia Prokoptšuk, Anne Suislep, Heli Hakala, Minna Honkasalo, Maarja Kõuts.