Keskaegsete rõivaste koolitus

Keskaegsete rõivaste koolitus

Ootame kõiki käsitööhuvilisi keskaegsete rõivaste koolitusele. Teemaks naiste ja laste rõivad 14.-15. sajandist.

Sissejuhatav loeng pühapäeval, 22. jaanuaril kell 11.00 Iloni Imedemaal.

Keskaegsed rõivad on tänapäeval taas populaarsed ja toimub mitmesuguseid üritusi, kus on võimalik neid kanda. Rõivaste viimistlusvõtted ja detailid on esteetilised ja tehniliselt leidlikud ning võiksid huvi pakkuda ka tänapäevase moekunsti huvilistele.

22. jaanuaril kell 11.00 saab Iloni Imedemaal kuulata sissejuhatavat loengut keskaegsete naiste- ja lasterõivaste kursusele. Teeme ülevaate kangatootmisest, värvidest ja rõivasilueti arengust 13.-15. sajandil. See on aeg, mil ka Eesti kontekstis saame rääkida keskaja Euroopa moest, mis arheoloogiliste leidude põhjal oli hansalinnades üsna ühtne. Vaatame pildilisi allikaid ja arheoloogilisi leide. Arutame ka, millised oleksid tänapäeva kaubandusvõrgust leitavad sobilikud materjalid ja kust saab tellida lisandeid (vööd, pandlad, nööriotsikud).

Euroopa-moeliste keskaegsete rõivaste jäänused Eestis pärinevad põhiliselt linnade jäätmekastidest, mis dateeritud 14.-15. sajandisse. Sinna jääbki ka meie kursuse fookus – seome lisaks välismaistele uuringutele ja lõigetele siduda teema ka Eestiga. Viimistleme oma rõivad põhiliselt Tartu ja Pärnu leidude eeskujul tehtud detailidega (nööpaugud, palistused, paelad).

Loengust osavõtt muuseumipiletiga (5 eurot).

Loengu kestus: u 3 tundi

Plaanis oleva praktilise kursuse osalejate arv on piiratud. (Kursuste täpsem ajakava tulekul.)

Kursuse viib läbi Viljandi Kultuuriakadeemia pärandtehnoloogia magistrant Jaana Ratas, kes on muuseumidele valmistanud mitmeid ajaloolisi rõivaid.

Kursust toetab Eesti Kultuurkapital.

Lisainfo: maarja.kouts@salm.ee; 5332 7332

Jälgi ka koolituse infot Facebookis.

keskaja-roivad