Selgusid Ilon Wiklandi nimelise noore kunstniku preemia laureaadid

Selgusid Ilon Wiklandi nimelise noore kunstniku preemia laureaadid

Esmaspäeval, 5. veebruaril, Ilon Wiklandi 88. sünnipäeval kuulutati Haapsalus, Iloni Imedemaal välja Ilon Wiklandi nimelise noore kunstniku preemia konkursi võitjad. Ilon Wiklandi litograafia ja preemia väärtusega 200 eurot pälvisid Artur Anniste, Kai-Melli Kapten, Kassandra Laur, Marlene Schwindt ja Meeli Maria Viikmaa.

Juba neljandat korda osalesid 14-18-aastaseid noored Ilon Wiklandi nimelisel noore kunstniku preemia konkursil. Konkurss on ellu kutsutud eesmärgiga julgustada noori kunstnikke nende loomerännaku alguses. Osalejatel tuli esitada üks töö vabalt valitud teemal ning kaks illustratsiooni. Kui eelnevatel aastatel on noored võinud vabalt valida ka lood, mida illustreerida, siis seekord tuli žürii otsuse kohaselt kõigil joonistada kaks pilti F. R. Kreutzwaldi muinasjutule „Kullaketrajad“. See võimaldas võistlejate taset paremini võrrelda ja hinnata. Konkursi iga-aastane preemiafond on 1000 eurot, lisaks Ilon Wiklandi litograafia, mille jagamise otsustab žürii koostöös Ilon Wiklandiga.

Seekord osales konkursil 33 noort. Kõige rohkem töid laekus Tallinna koolidest. Esindatud olid ka Tartu, Pärnu, Narva, Viljandi, Haapsalu, Kurssaare, Oru, Kose ja Märjamaa koolide õpilased.

Žürii liikmed Krista Kumberg, Karin Mägi, Tea Tammelaan, Urmas Viik ja Viive Noor, nentisid, et võrreldes eelmise aastaga oli tase ühtlasem.  Valiku tegemine oli raske, sest konkursile laekus palju tugevaid töid. Nii otsustas žürii sel aastal kuulutada välja viis võitjat:

  • Artur Anniste (15 a), Sally Kunstistuudio, juhendaja Anniki Kari.

Artur Anniste on oma töödes väga hästi kujutanud ruumi ning kompositsiooni lahendused on väga huvitavad. Samuti on perspektiiv paigas. Eriti meeldis musta värvi julge kasutamine.

  • Kai-Melli Kapten (16 a), Türi Põhikool, juhandaja Aili Avi.

Kai-Melli Kapten on töödes oskuslikult kasutanud must-valgeid kujutisi. Töödes torkab silma detailide rohkus.

  • Kassandra Laur (16 a), Kose Kunstikool, juhendaja Margit Mikk.

Kassandra Lauk on tugev raamatugraafik. Tema tööd on väga professionaalselt teostatud, pildid moodustavad hea ühtlase terviku.

  • Marlene Schwindt (15 a), Haapsalu Põhikool.

Marlene Schwindt on väga heade professionaalsete oskustega joonistaja. Tema töödes on tunda illustraatori käekirja ning märgata hästi muinasjuttu. Koloriit ja kompositsioon on hästi paigas. Pildid moodustavad hea ühtlase terviku.

  • Meeli Maria Viikmaa (14 a), Märjamaa Muusika- ja Kunstikool , juhendaja Anne Muinaste.

Meeli Maria Viikmaa tööd on väga professionaalselt teostatud. Väga silmapaistvad olid vaated rannale. Tema joonistatud pildid sobiksid kohe nii raamatusse kui seinale.

 

Kõigi konkursil osalenud noorte töödega saab tutvuda Iloni Imedemaal. Näitus jääb avatuks 29. märtsini.

Varasemalt on peaauhinna pälvinud Liisamari Viik Pärnu Kunstikoolist, Anna-Liisa Sääsk Viljandi Kunstikoolist ning Aliis Vatku Haapsalu Kunstikoolist.

Nelja aasta jooksul on konkursil kokku osalenud 135 noort kunstnikku 39 koolist üle Eesti. Kõik need koolid on kantud kaardile, millega saab tutvuda muuseumi kodulehel: https://www.salm.ee/muuseumid/iloni-imedemaa/konkurss/