Dr Hans Alver – Haapsalu partioot ja visionäär

Dr Hans Alver – Haapsalu partioot ja visionäär

Haapsalu neljakordse linnapea dr Hans Alveri (1887 – 1941) elu ja tegevust tutvustav näitus on raekojas avatud alates 14. juunist 2021.

Näitusega „Dr Hans Alver – Haapsalu partioot ja visionäär“ hoiame au sees inimest, kelle teod ja tegutsemine mõjutavad meid tänaseni. Haapsalu linnapea oli ta aastatel 1931-1940. Dr Hans Alver, kelle küüditamisest sai tänavu 14. juunil kaheksakümmend aastat, tõstis Haapsalu väikelinna staatusest kõrgemale. Tema tegevust arsti ja linnapeana tiivustas nägemus Haapsalust kui maailmaklassi kuurortist. Hans Alveri kui arsti parimad omadused: leidlikkus, omakasupüüdmatus, julgus ja enesevalitsemine tulid kasuks ka linna juhtimisel. Üle Euroopa kogutud inspiratsioon kurortoloogia arendamisel aitas Alveril luua Haapsalut, mille üle oleme uhked tänagi.

Unikaalne materjal, mille põhjal näitus on koostatud, säilis tänu perekonnale, kes on läbi keeruliste aegade hoidnud isa ja vanaisa pärandit. Eriline tänu linnapea lapselapsele Jaan Alverile, kes usaldas muuseumile perekonna arhiivi ning oli kogu näituse loomise juures kaasas.

Tutvustame unikaalsete säilinud materjalide abil esimese Eesti Vabariigi aegse Haapsalu linnapea väljakutseid seoses oma visioonide elluviimisega, et luua atraktiivset keskkonda elanikele ja külastajatele ning populariseerida tervistavat muda. Näitusel saab näha dr Hans Alveri enda käega dokumenteeritud materjale, esemeid ja fotosid, samuti abikaasa ja poja mälestusi.

Raekoja näitused moodustavad ühtse temaatilise ja visuaalse terviku tutvustades Haapsalu linna ja eluolu 19. sajandi lõpust kuni 1940. aastate alguseni. Täiendatud on eestikeelne buklett „Kuurortlinna teejuht“, mis tutvustab Haapsalut ja linna kultuurielu oluliselt mõjutanud inimesi. Lisaks neljakordsele linnapeale dr. Hans Alverile on uues bukletis välja toodud Ernst ja Ella Enno, Ants Laikmaa, Cyrillus Kreek ja Roman Haavamäe.

Näituse meeskond tänab Eesti Kultuurkapitali, Haapsalu linna ja perekond Alverit.