Ilon Wiklandi nimelise noore kunstniku preemia konkursi võitjad on selgunud

Ilon Wiklandi nimelise noore kunstniku preemia konkursi võitjad on selgunud

Laupäeval, Ilon Wiklandi 92. sünnipäeval kuulutati Haapsalus Iloni Imedemaal välja Ilon Wiklandi nimelise noore kunstniku preemia konkursi laureaadid. Žürii hinnangul pälvis võidu seekord Mirel Kallas Pärnu Rääma Põhikoolist. Teise koha auhind anti välja seekord kahele noorele – Karin Raudsepale Võru kunstikoolist ja Kirke Savitschile Kose Huvikoolist. Eripreemia sai Kirke Mariken Kirs Haapsalu Kunstikoolist.

Konkurss toimus juba kaheksandat korda. See on ellu kutsutud eesmärgiga innustada noori kunstiõpilasi nende loomerännaku alguses. Noortel tuli esitada üks töö vabalt valitud teemal ning vähemalt kaks illustratsiooni. Seekord anti konkursil osalejatele ülesandeks teha illustratsioonid eesti rahvajutule „Ilus roos“.

Žüriiliikmete Tea Tammelaane, Viive Noore, Krista Kumbergi ja Karin Mägi sõnul on jätkuvalt noorte kunsti tase väga kõrge. Konkursil osalejaid oli üle kogu Eesti – Tallinnast, Viimsist, Koselt, Viljandist, Kuressaarest, Haapsalust, Võrust, Raplast, Pärnust ja Säästlast. Kokku laekus hindamiseks 29 tööd.

Konkursi võitis Mirel Kallas Pärnu Rääma Põhikoolist. Võitjale määrati preemiaks 500 eurot.

15-aastane Mirel Kallase tööde puhul mainis žürii, et tegemist on väga andeka noore kunstnikuga, kelle illustratsioonid moodustavad ühtlase ja stiilipuhta terviku. Tema tööd on lahendatud väga originaalselt. Oma vanuse kohta on kunstnikul tugev kompositsioonitaju ja ta valdab väga hästi akvarellitehnikat. Tööde koloriit on väga ilus ja ühtlane. Mirelli illustratsioonid on teostatud niivõrd professionaalselt, et sobiksid kohe raamatusse panna.

Teise koha pälvisid Karin Raudsepp ning Kirke Savitsch, kes mõlemad said preemiaks 250 eurot.

15-aastane Karin Raudsepp Võru Kunstikoolist jäi žüriile silma professionaalselt väga hea taseme tõttu – tema tööd on hea kompositsiooni ja väljapeetud koloriidiga. Osavalt on ta oma töödes ühendanud graafilise joone maalilise stiiliga. Teda juhendas Tiina Suumann.

16-aastane Kirke Savitch Kose Huvikoolist võlus žüriid sümpaatse ja mõjusa minimalismiga. Väheste värvide ja lihtsa joonega annab ta edasi värskeid mõtteid. Ta on ta väga hästi rikastanud etteantud lugu oma originaalse nägemusega. Teda juhendas Margit Mikk.

Tulevikulootuse eripreemia pälvis 13-aastane Kirke Mariken Kirs Haapsalu Kunstikoolist, keda juhendas Aide Leit-Lepmets. Žürii sõnul on Kirke on oma töödega väga hästi tabanud loo meeleolu. Silmapaistev on tema julge ja jõuline lahendus.

Traditsiooniliselt avatakse Iloni Imedemaal koos konkursi tulemuste välja kuulutamisega ka näitus parimatest töödest. Näitus avatakse seekord II korruse trepikäigus ja koridoris. Väljapanekuks valiti välja vähemalt üks töö kõigilt osalejatelt.

Varasemalt on konkursi auhinna pälvinud Marie Martine Lupp Võru Kunstikoolist, Elise Lissel Pähkel Vanalinna Hariduskolleegiumist, Liisamari Viik Pärnu Kunstikoolist, Anna-Liisa Sääsk Viljandi Kunstikoolist, Aliis Vatku Haapsalu Kunstikoolist, Artur Anniste Sally Kunstistuudiost, Kai-Melli Kapten Türi Põhikoolist, Kassandra Laur Kose Kunstikoolist, Marlene Schwindt Haapsalu Põhikoolist, Meeli Maria Viikmaa Märjamaa Muusika- ja Kunstikoolist, Annleen Leesma Märjamaa Muusika- ja Kunstikoolist ja Saara Väli Orissaare Gümnaasiumist ning Jane Mustrik Võru Kunstikoolist.

Mirel Kallas, foto: Laura Eichhorst