Laiarööpmeline auruvedur sai korda

Laiarööpmeline auruvedur sai korda

Haapsalu raudteemuuseum lasi korda teha oma kogus oleva 1943. aastal ehitatud Saksa sõjaveduri. Muuseumi andmetel on tegemist vanima säilinud laiarööpmelise raudtee auruveduriga Eestis.

Kogu suve ja ka osa sügisest tõmbas Haapsalu raudteejaama kõrval tähelepanu valge kilega kaetud objekt. Katte varjus restaureeriti saksa 52. seeriasse kuuluvat auruvedurit, mis on viimased 24 aastat olnud hoiul Haapsalu raudteemuuseumis, vahendas “Aktuaalne kaamera”.

Haapsalu raudtee- ja sidemuuseumi juhataja Talis Vare rääkis, et vedur oli enne taastamist üsna kehvas seisus. “Selleks saigi restaureerimistöö ette võetud. Ta küll oli värvitud kuskil 12 aastat tagasi, aga selle ajaga oli ilmastik teda nii palju mõjutanud, et ta oli kõvasti roostes, mõned detailid olid täitsa pudedad ja ta vajas kiiret restaureerimist. Muidu oleks ta hävinenud,” ütles Vare.

Auruvedur ehitati laiarööpmeliseks peale sõda Rumeenias. Muuseumi andmetel on tegemist kõige vanema säilinud laiarööpmelise raudtee auruveduriga Eestis. Talis Vare sõnul ehitati Teise maailmasõja ajal 52. seeria vedureid kokku ligi 6300.

“Tehti tohutult palju, sest tohutult palju said neid ka hukka sõjas. Ta on nüüd värvitud ka nagu sõjavedur. Siin ei näe te punast ega valget. Ta pidi olema märkamatu,” ütles Vare.

Veduri tegi korda osaühing Resteh. Kokku läks see maksma üle 80 000 euro, millest 50 000 sai muuseum Eesti-Läti koostööprogrammist, 25 000 euroga toetas aga sakslasest eraannetaja Andreas Lesser, kelle üks esinevanem pidas 18. sajandil Haapsalus apteeki. Ülejäänu leidis muuseum oma vahenditest.

Allikas: https://www.err.ee/1608757315/haapsalu-raudteemuuseum-taastas-saksa-sojaveduri