Haapsalu Raekoda on nomineeritud Eesti muuseumide aastaauhindadel „kogukonna sõbra“ kategoorias

Haapsalu Raekoda on nomineeritud Eesti muuseumide aastaauhindadel „kogukonna sõbra“ kategoorias

Haapsalu raekoja näitused „Pulmas, talgutel ja kõrtsis. Läänemaa kihelkondade rahvarõivad 19. sajandil ja 20. sajandi alguses“ ja „Rahvuslik moelava. Rahvuslikud mustrid moodsas rõivastuses“ ning koolinoorte veebinäitus „Kodukapi mood“ keskenduvad Läänemaa rõivapärandi tutvustamisele ning väärtustamisele.

Projekt aitab kogukonnale tutvustada kohalikku rõivapärandit ja läbi selle kohalikku ajalugu ning annab panuse traditsioonilise käsitöö säilitamisse. Koolinoorte veebinäitus kaasas nooremat põlvkonda ning aitas neil läbi esemete kirjeldamise õppida tundma oma suguvõsa lugu. Samuti pakub veebinäitus alternatiivset vaatenurka kiirmoele keskendunud ühiskonnas, mis loodetavasti mõjutab inimeste tarbimisharjumusi.

Näituste korraldamisel kaasati mitut väikest kogukonda – väikemuuseume, eraisikutest rahvarõivahuvilisi ja kooliõpilasi. Kokku aga moodustavad need grupid ühe suure Läänemaa kogukonna ja üheskoos on suudetud kohalikku rõivapärandit mitme erineva nurga alt uurida ning publikule tutvustada, alates 19. sajandi keskpaigas valmistatud kirivöödest kuni 2010. aastatel valmistatud perekondlike moeesememeteni. Kõik need asjad kannavad endas lugusid ja väärtust, mis aitavad kogukonda kokku tuua.

Võitjad selguvad 2. veebruaril Pärnus toimuval auhinnagalal. Teised nominendid leiab siit: https://www.muinsuskaitseamet.ee/…/muuseumiroti…