Haapsalu linnuses taaselustatakse esimese maailmasõja ja vabadussõja sündmused

Haapsalu linnuses taaselustatakse esimese maailmasõja ja vabadussõja sündmused

Saaremaa Sõjavara Selts ja Haapsalu linnuse muuseum korraldavad 27. septembril Haapsalu suure linnuse hoovis vabaõhuetenduse “Eesti iseseisvuse sünd”. Etendus käsitleb esimese maailmasõja ja vabadussõja sündmusi, mis viisid Eesti iseseisvuse sünnini.

Etendusest võtavad osa Eesti ja Läti sõjaajaloo taaskehastamise klubid, mille esinejad on riietatud ajastutruudesse mundritesse. Kasutusele tulevad paukpadrunitega vintpüssid, kuulipildujad, suurtükid, soomusautode rekonstruktsioonid ja pürotehnilised efektid. Muusikalisi vahepalasid mängib ansambel „Untsakad”. Üritus algab kl 13 ja on pealtvaatajatele tasuta.

1917. aasta oktoobrist kuni 1918. aasta aprillini oli Haapsalu esimese Eesti rahvusväeosa, I Eesti jalaväepolgu asukohaks. Selle väeosa ohvitseridest ja sõduritest sai Eesti rahvaväe tuumik Vabadussõjas, kui võideldi välja eesti õigus iseseisvusele.