Haapsalu raekojas näeb üliharuldasi viikingite ajast pärit rõivaleide

Haapsalu raekojas näeb üliharuldasi viikingite ajast pärit rõivaleide

11. detsembril avatakse Haapsalu raekojas Eesti Rahva Muuseumi külalisnäitus „Pronksspiraalidest vaselisteni – 1000 aastat rõivailu“. Näitus tutvustab muinasaja omanäolist tava kaunistada rõivaid peenest pronkstraadist keeratud spiraaltorukestest mustritega. Näituse teeb harukordseks see, et eksponeeritakse ka umbes 1000 aastat vanu tekstiilileide.

Sihtasutuse Haapsalu ja Läänemaa Muuseumid juhataja Anton Pärna sõnul on näituse üks eesmärke tutvustada ka 2016. aastal avatavat Eesti Rahva Muuseumi. „Näitust vaadates küsid tahtmatult, et kas see kõik pärinebki rahvariiete eelsest ajast ja hakkad uues valguses nägema meie rahvarõiva sajandite vanust teekonda,“ ütles Pärn. „Külastajad saavad muuhulgas näha teaduslikku rekonstruktsiooni  12. sajandi lõpu naise rõivakomplektist, mis on valminud Kukruse kalmistu leidude põhjal. See Kukruse memm on ühtlasi killuke ERMi uuest püsiekspositsioonist.“

Pronksspiraale ei nähtud ainult kaunite ehetena. Neile omistati kaitsemaagilist jõudu kurjade vaimude vastu ning sestap kanti spiraale ka enim kaitset vajavatel kohtadel inimkehal. Näiteks spiraalidest põll kaitses minevikus naise kõhtu ja üska, kus kanti last. Samas rõhutasid metalse läikega kaunistused inimese sotsiaalset ja majanduslikku staatust. Kõige rikkalikumalt olid naised kaunistatud kõige viljakamas eas – pruudi ja nooriku staatuses.

Lisaks on matustest leitud spiraaltorukestest mustrid peamiseks ajalooallikaks rõivastest, mida siinsed inimesed minevikus kandsid.

Välja on pandud näited muinasaegsetest arheoloogilistest leidudest kuni etnograafiliste kaunistusteni. Näitus süüvib põhjalikult mustrite valmistamise võtetesse. Nõnda on tänapäevastel disaineritel, ehtekunstnikel ja käsitööhuvilistel põnev tundma õppida üht arhailist tehnikat. Nendes peentes mustrites on kindlasti ajatut ilu, mis lummab ja inspireerib ka tänapäevaseid inimesi.

Näitusega kaasnevad ka kursused. Veebruarikuu laupäevadel saavad huvilised õppida valmistama erinevat liiki spiraaltorudest kaunistusi, mis võiksid anda inspiratsiooni ka tänapäevaseks loominguks.

Näituse kuraatorid on Jaana Ratas ja Riina Rammo, kujundaja Jaana Ratas.

Näitus on Haapsalu raekojas külastajatele avatud 12. detsembrist kuni 22. maini.

Lisainfot vaata siit.

pronksspiraalidest vaselisteni