Eesti muuseumide aastaauhindade laureaadid selguvad Haapsalus

Eesti muuseumide aastaauhindade laureaadid selguvad Haapsalus

Kultuuriministeeriumi juures tegutseva muuseuminõukogu teemakomisjonid on välja valinud Eesti muuseumide aastaauhindade nominendid. Laureaadid selguvad nende hulgast 29. jaanuaril Haapsalus toimuval muuseumigalal.

Seekord oli konkurents eriti tihe, kokku esitati 107 taotlust ja üheski kategoorias ei olnud alla 6 taotluse. Populaarsemad kategooriad olid traditsiooniliselt näitused, kuhu esitati 25 kandidaati ja haridustöö 21 projektiga. Sel aastal oli populaarne ka teadusauhindade trükiste kategooria, kuhu edastati 18 taotlust.

2015. aasta Eesti muuseumide aastaauhindade nominendid on:
Aasta konserveerimistöö kategoorias: Eesti Maanteemuuseum, Eesti Põllumajandusmuuseum ja SA Eesti Vabaõhumuuseum, Konserveerimis- ja digiteerimiskeskus KANUT.
Aasta koguhoidja kategoorias: Eesti Meremuuseum, Eesti Rahva Muuseum ja Tallinna Linnamuuseum.
Aasta muinsuskaitsja muuseumis: Iisaku Muuseum, Saaremaa Muuseum ja Tartu Linnamuuseum.
Aasta muuseumihariduse edendaja kategoorias: Eesti Ajaloomuuseum, Eesti Arhitektuurimuuseum, Eesti Kunstimuuseum.
Aasta Muuseumirotile parima näituseprojekti eest kandideerivad: Eesti Kunstimuuseumi näitus „Vaikus on kuldne. Ilmar Laaban ja eksperimendid helis ning keeles“, Eesti Loodusmuuseumi näitus „Öised tiivulised“ ja Tallinna Linnamuuseumi näitus „Külmetav kirjanik“.
Muuseumirotile parima uue või renoveeritud muuseumi või uuendatud püsiekspositsiooni eest kandideerivad: Eesti Ajaloomuuseum püsiekspositsiooniga „Riik malelaual. Saksa okupatsioon Eestis 1941-1944“, Eesti Tervishoiumuuseum „Avameelselt sinu kehast“ ja SA Eesti Vabaõhumuuseum püsiekspositsiooniga „Paljurahvuselise Eesti Keskus: Setu talu ja peipsivene maja“.
Aasta teadusauhinnale trükiste kategoorias kandideerivad: Eesti Kunstimuuseum ja  Viljandi Muuseum.
Aasta teadusauhinnale ürituste kategoorias kandideerivad: Eesti Kunstimuuseum, Eesti Rahvamuuseum ja Eesti Sõjamuuseum.
Turunduse MuuSa ehk aasta turundaja auhinnale kandideerivad: Teaduskeskus AHHAA, Eesti Muuseumiühing ja Tartu Mänguasjamuuseum.
Arenduse MuuSa ehk aasta muuseumiarendaja nominendid on: Eesti Teatri- ja Muusikamuuseum, Eesti Tervishoiumuuseum ja SA Vabaõhumuuseum.

Kõik muuseumitöötajad on oodatud 29. jaanuaril 2016 Haapsallu, kus toimub esmalt Eesti muuseumide aastakonverents ning õhtusel galal selguvad muuseumide aastaauhindade laureaadid. Konverents ja gala toimuvad Haapsalu Kultuurikeskuses.

muuseumirott_2014_0