Ilon Wiklandi originaaljoonistused rändasid Jaapanisse näitusele

Ilon Wiklandi originaaljoonistused rändasid Jaapanisse näitusele

28. juulil avatakse Tokyos Fuji kunstimuuseumis Astrid Lindgreni elu ja loomingut tutvustav näitus, kuhu Haapsalust Iloni Imedemaalt on saadetud nelikümmend lon Wiklandi originaaljoonistust.

Näituse ettevalmistus on olnud põhjalik ja kestnud juba pikka aega. Iloni Imedemaa juhataja Anne Suislepa sõnul pöörduti Jaapanist näituse asjus tema poole 2017. aasta alguses. „Koos näituse korraldajatega sai meie kogudest välja valitud ja näituse jaoks raamitud jaapanlastele tuttavad ja olulised illustratsioonid. Nende hulgas on pildid raamatutest „Vennad Lõvisüdamed“, „Nils Pöialpoiss“, „Lärmisepa tänava Lota“, „Bullerby lapsed“ ja „Madlike“. Näitusel osalemine on Suislepa sõnul väga oluline võimalus tutvustada jaapanlastele Ilon Wiklandi loomingut, Eestit ja muidugi Iloni Imedemaad ning Haapsalut. „Ilon Wiklandi ja imedemaa  kohta kirjutasime artikli näituse kataloogi. Samuti koostasime spetsiaalsed Iloni Imedemaad tutvustavad jaapanikeelsed flaierid, mida Jaapanis näitusekülastajatele jagatakse,“ selgitas Suislep

Näitusel on väljas üle 200 eseme, sealhulgas originaalillustratsioonid, -käsikirjad, isiklikud esemed ja muud materjalid Rootsist, Taanist ja Eestist. Enamikku neist originaalesemeist näeb jaapani publik esmakordselt.  Lisaks Ilon Wiklandi töödele on välja pandud näiteks Rootsi rahvusraamatukogus hoiul olevad Ingrid van Nymani „Pipi Pikksuka“ originaaljoonistused, mis on kantud UNESCO maailmapärandi registrisse.  Lisaks saab vaadata temaatilisi filme ning tegutseda suures Segasumma suvila stiilis ehitatud mängumajas.

Olulise aspektina tuuakse näitusel välja Astrid Lindgreni  panus laste õiguste kaitsjana. Lindgren protestis kogu oma elu ebaõigluse ja väärkohtlemise vastu, tehes seda esmajoones oma loomingu kaudu. Temast sai seeläbi oma ajastu hinnatud arvamusliider.

Suurejoonelise näitusega tähistatakse ühtlasi Jaapani ja Rootsi diplomaatiliste suhete 150. aastapäeva.

Näitus jääb Jaapanisse pikemaks ajaks. Paari aasta jooksul rändab see läbi mitme linna. Lisaks Tokyo publikule, saavad näitusest osa ka Miyazaki, Kyoto, Nagoya, Fukuoka, Ehime, Fukushima, Kobe, Tottori ja Fukui muuseumide ja galeriide külastajad.

Näituse avamine leiab Tokyo Fuji kunstimuuseumis aset laupäeval, 28. juulil. Eestist sõidab avamisele Sihtasutuse Haapsalu ja Läänemaa Muuseumid juhataja Anton Pärn.

Jaapsanisse rännanud Ilon Wiklandi originaaljoonistused jõuavad koju Haapsallu tagasi 2020. aasta juulis. Endiselt jagub Wiklandi loomingut imetlemiseks  ka kodupublikule. Haapsalu ja Läänemaa muuseumide kogus on kokku ligi 800 Ilon Wiklandi originaalteost.

Näituse ametlik koduleht: http://www.pippi-ten.com/

Näituse Facebook´i leht: https://www.facebook.com/pippiten/