Iloni Imedemaal avatakse Ilon Wiklandi juubelinäitus

Iloni Imedemaal avatakse Ilon Wiklandi juubelinäitus

Alates 27. juunist saab Iloni Imedemaal näha Ilon Wiklandi juubelinäitust „Lapsepõlvekodu Iloni piltidel“.

Ilon Wikland sai veebruaris 90-aastaseks. Haapsalus Iloni Imedemaal tähistatakse seda suurt sünnipäeva terve aasta vältel. Üheks tähtsündmuseks juubeliaastal on näituse „Lapsepõlvekodu Iloni piltidel“ avamine.

Näitusel tutvustatakse Wiklandi loomingut lapsepõlvekodu temaatika kaudu. Kodukoht kui lapsele kindluse ja tugevuse andja, oma ja armas lastetuba, lemmikloomad kui armastatud pereliikmed, sõbrad ja mäng – need on märksõnad, mis näituse koostajatele Tea Tammelaanele, Krista Kumbergile ja Anne Suislepale inspiratsiooni andsid. Ilon Wiklandi loomingus on palju soojust ja südamlikkust. Ta on oma raamatuillustratsioonides tihti kujutanud lapse lähiümbrust. Neis piltides on tajutav kunstniku enda lapsepõlvekodu Eestis.

Näitusele lisavad emotsioone Arvo Tarmula ja Mihhail Naumovi must-valged fotod Ilon Wiklandi taaskohtumisest oma kodulinna Haapsaluga pärast 45 aastat eemalolekut. Samuti on Iloni sõbrannad ja kooliõed Evi Süsi ja Asta Nurmoja (sünd. Tislerid) jaganud oma mälestusi ühistest mängudest, mis samuti näitusel kajastamist leiavad.

Muude tuntud illustratsioonide seas on näitusel väljas ka ainulaadsed värvipildid Karlssonist.

Ilon Wikland on andnud Haapsalu muuseumile ühtekokku ligi 800 originaaltööd. Iloni Imedemaa juhataja Anne Suislepa sõnul on Iloni Imedemaa külastajad neid kõiki nüüdseks ka näha saanud. „Käesolev aasta on sellepoolest eriline, et Iloni Imedemaal on ühe korraga vaatamiseks väljas rohkem Ilon Wiklandi originaalpilte kui ei kunagi varem. Lisaks muuseumi kogudesse kuuluvale loomingule, saab näha ka haruldasi töid erakogudest,“ selgitas Suislep.

Näitus „Lapsepõlevekodu Iloni piltidel“ jääb avatuks 2021. aasta sügiseni.

Näitus saab teoks tänu Eesti Kultuurkapitali, Haapsalu linna ja Kultuuriministeeriumi toetusele.

 

Ilon Wiklandi illustratsioon raamatule “Minu vanaema majas”.