Iloni Imedemaal avatakse tšehhi kunstniku Denisa Prošková illustratsioonide näitus

Iloni Imedemaal avatakse tšehhi kunstniku Denisa Prošková illustratsioonide näitus

Koostöös Tšehhi Vabariigi Suursaatkonnaga avatakse Iloni Imedemaal neljapäeval, 18. aprillil kell 14.15 Denisa Prošková illustratsioonide näitus.

Denisa Prošková on lõpetanud Praha Kunsti-Tööstuse Kõrgkooli raamatugraafika ja illustratsiooni erialal professor Jiří Šalamouni juures.  Prošková kombineerib oma tegevusalasid juba õpingute ajast saati: ta on ajakirjanik – kirjanik – illustraator.

Täiskasvanutele kirjutas ta koos Jitka Rákosníkovága raamatu reisimisest ja toidust “Maitselugu” (“Chuťopis”, 2006), järgnesid följetonikogu “Ärge võtke seda isiklikult” (“Neberte si to osobně”, 2010) ja tõsisem väljaanne “Õnn, ebaõnn, armastus, eestkoste” (“Štěstí, neštěstí, láska, pěstounství”, 2012). Följetonikogule ilmus järg “Varastati mu käekott” (“Ukradli mi kabelku”, 2016).

Eelkõige on Prošková aga pühendunud lasteraamatutele, mida on üllitanud kümme. 2014. aastal kohtus ta esmakordselt ja juhuslikult Renata Mrázovága, kelle suurel toel ning koostöös paari kirjastusega ilmus lasteraamat “Kus kasvab raha” (“Kde rostou peníze”) ja selle järg “Et raha teid hästi teeniks ega kusagile minema ei lendaks” (“Aby vám peníze dobře sloužily a nikam neuletěly”, 2015). Lasteraamatud rahast on tõlgitud slovaki, bulgaaria, eesti ja hiina keelde ning autor on neid edukalt esitlenud USA tšehhi koolides Chicagos, Durhamis ja Bostonis.

2015. aastal ilmus Denisa Prošková järgmine raamat “Kodu on kõige tähtsam koht maailmas” (“Domov je nejdůležitější místo na světě”).

2019. aasta märtsis kirjutas ta koos kaasautori Renata Mrázovága ja illustreeris lasteraamatu “Väikese maa Suured Naised” (“Velké Ženy z malé země”). Seda raamatut peab ta ise kõige tähelepanuväärsemaks oma senisest loomingust. Raamat tutvustab lastele ja kogu maailmale 33 Tšehhi aladelt pärit naist alates varasest keskajast kuni tänapäevani, kelle teod on elanud üle aastate ja riigipiiride. Juunis 2019 ilmub raamat “Väikese maa Suured Naised” ka inglise keeles.

Alates 2001. aastast tegutses Prošková tolleaegse tšehhi kõige edukama ajakirja “Marianne” juures. Hiljem töötas ta seitse aastat muu tegevuse kõrvalt publitsistina ajakirja “Naine ja Elu” (“Žena a život”). toimetuses. See on viimase 8 aasta kõige loetavam elustiiliajakiri Tšehhis.

Denisa Prošková armastab oma pere, reisimist, ajalugu, jõulumaiustusi, õlimaale, Galiitsia apteekrit Tivadar Csontváryt, teadmishimulisi inimesi ja Portugali.

Näitus jääb Iloni Imedemaa teisel korrusel avatuks kuni 16. juunini.