Iloni Imedemaal avatakse vanade jõulupostkaartide näitus

Iloni Imedemaal avatakse vanade jõulupostkaartide näitus

Pühapäeval, 2. detsembril kell 14.00 avatakse Iloni Imedemaal näitus „Lõbusaid, mugavaid pühi!“. Näitusel on väljas ligi 400 Ester Kõrvitsa kogust pärit jõulu- ja uusaastapostkaarti aastatest 1901 – 1940.

Ester Kõrvits on staažikas õpetaja, luuletaja, kunstnik ja kollektsionäär. Ta on sündinud 12. aprillil 1932 Haapsalus. Ta nakatus kunstipisikuga juba lapsepõlves ja seda tänu Ilon Wiklandi vanaemale Julie Pääbole, kes oli algklassides tema joonistamisõpetajaks.

Ester Kõrvitsa sõnul võlusid teda lapsepõlves postkaartide värvilised pildid. „Värvilisi lasteraamatuid tol ajal meie peres ei olnud, sest need olid kallid ja minu töölistest vanematel tuli esmavajaliku ostmiseks raha kokku. Postkaarte oli ilus vaadata ja nendele joonistatud lapsi hea maha kopeerida ning koolikaaslaste salmialbumisse joonistada. Postkaardid andsid inspiratsiooni ka algkooli joonistustundides. Joonistusõpetaja Julie Pääbo, Ilon Wiklandi vanaema kutsus mind 1942. a. suvevaheajal oma koju, et saaksin seal tema õpetuse all joonistada. Nii tutvusin ka Iloniga, kes juba siis joonistas märkimisväärselt hästi. Mulle tegi ta pabernukke ja laiades kleitides rokokoo daame, mis olid üliilusad mu meelest,“ meenutas Kõrvits.

Oma kõige kirglikumaks hobiks peab Ester Kõrvits tänaseni postkaartide kogumist. Tema riiulid on täis albumeid, mis sisaldavad inimeste häid soove ja ilusaid pilte sajanditagusest Eestist kuni tänapäevani välja. Postkaarte hakkas ta süstemaatiliselt koguma 1984. aastal, alustades Nõukogude Liidu aga ka teiste maade lillepostkaartidest. Esimesed vanad postkaardid (1901 – 1940) jõudsid temani töökaaslase ema kaudu. Kokku on Ester Kõrvitsa unikaalses kogus üle 20 000 postkaardi.

Ester Kõrvitsa sulest on ilmunud luulekogud „Lihtsad salmid”, „Aja setted” ja „Elutäis armastust“. Ta on koostanud hulga õnnitlus- ja jõulusalmide kogumikke ning tema akvarelle on eksponeeritud mitmel isiknäitusel Tallinnas ja Haapsalus.

Iloni Imedemaal on väljas ligi 400 jõulu- ja uusaastapostkaarti aastatest 1901 -1940. Kaardid on jaotatud teemade kaupa: lapsed, eesti ja õnne sümboolika, päkapikud, jõuluvanad, loodus, inglid, fotopostkaardid jne. Näitusel olevad postkaardid on enamus trükitud Itaalias, Prantsusmaal, Venemaal, Saksamaal ja Ameerikas. Samuti on näitusel Eestis trükitud fotopostkaarte.

Näitus jääb Iloni Imedemaa teisel korrusel avatuks 27. jaanuarini 2019.