Muuseumiöö kutsub mustreid otsima

Muuseumiöö kutsub mustreid otsima

Kord aastas, laupäevasel maiõhtul avavad muuseumid ja teised mäluasutused oma uksed tavapärasest hilisemal ajal ja tasuta, et tähistada üle-euroopalist muuseumiööd. Eestis korraldavad muuseumiööd Eesti muuseumid koos Eesti Muuseumiühinguga.

Üle terve Eesti toimuv muuseumiöö avab laupäeva, 18. mai õhtul muuseumide ja teiste põnevate paikade uksed täiesti tasuta. Muuseumiöö kannab sel aastal pealkirja “Öös on mustreid”. Käesoleva aasta teema kutsub külastajaid tabama mustreid meie ümber: kultuuris, ühiskonnas ja looduses.

Sihtasutuse Haapsalu ja Läänemaa Muuseumid koosseisu kuuluvad külastuspaigad – Ants Laikmaa muuseum, Haapsalu raekoda, Haapsalu piiskopilinnuse toomkirik, Iloni Imedemaa ning Raudtee- ja sidemuuseum on laupäeval, 18. mail  tasuta avatud kella 18.00 – 22.00. Rannarootsi muuseum ootab külastajaid kella 23-ni.

Toimub ühine otsimismäng “Märka mustrit muuseumis!”. Kokku kaheksas Haapsalu ja Läänemaa külastuspaigas tuleb mängu käigus üles leida üks mustriline ese. Lisaks eelpool nimetatud muuseumidele osalevad mustrimängus ka Läänemaa Ühisgümnaasiumi muuseum ning Haapsalu Jaani kirik. Igas majas on saadaval mängulehed, kuhu õiged vastused ning oma kontaktid kirjutada. Külastuspaiku võib läbida mistahes järjekorras. Igas külastuspaigas on seinal luubi kujutis, millel on näha mustriline detail ühelt esemelt. Mängija ülesanne on see ese külastuspaigast üles leida ja mängulehele vastusena kirja panna, millisel esemel see muster asub. Õigete vastustega täidetud lehed võib jätta viimasena külastatud paiga töötaja kätte. Kõiki kaheksat paika pole kohustuslik läbida, aga mida rohkem õigeid vastuseid, seda parem! Parimate mustrimärkajate vahel loositakse auhindu.

Lisaks mustrimängule on kavas põnevaid ettevõtmisi rohkemgi. Iloni Imedemaa ootab külastajaid kell 19.00 mustrilistele teatevõistlustele ja kell 20.00 mustrilisi loovtöid tegema. Avatud on galerii ja hoov. Mängutuba on muuseumiööl suletud.

Ehkki Haapsalu piiskopilinnuse muuseum on veel juuni lõpuni ehitustööde tõttu suletud, oodatakse siiski kõiki huvilisi muuseumiööl ka linnusesse. Avatud on toomkirik, kus kell 19.00 saab kuulata Espoonlahti koori kontserti.

Haapsalu raekojas saab näha Eesti Kunstimuuseumi 100. sünnipäeva puhul loodud rändnäitust “Avatud kollektsioonid. Kunstimuuseum sinu linnas” ja  uuenduskuuri läbinud püsinäitust “Kuurortlinna teejuht”. Näituste parema vaatlemise ja turvalisuse huvides saab muuseumiööl korraga raekojas viibida kuni 40 külastajat. Külastajate arvu reguleerib välisukse juures muuseumitöötaja.

Rannarootsi muuseumis ootavad külastajaid kultuuriprogramm rahvatantsu ja lauluga, kohvik ja soe toit ning pannkoogid.

Muuseumidesse päralejõudmise teeb hõlpsamaks spetsiaalne muuseumiööbuss.

Muuseumiöö tasuta bussiringid eelregistreerimisega. Kontaktisik: Maire Vilbas, tel 506 8710:

Kell 17.00 väljumine Haeska mõisast marsruudile Kiideva-Puise-Panga-Parila-Ridala mägi- Asuküla seltsimaja-Mägari-Haapsalu, Rannarootsi muuseum

Tagasi 21.15 Rannarootsi muuseumi juurest

 

Kell 18.30 väljumine Võnnu mõisa juurest marsruudile Üsse-Uuemõisa-Haapsalu, Rannarootsi muuseum

Tagasi kell 22.45 Rannarootsi muuseumi juurest.

 

Muuseumiööbussi tasuta linnaringid:

19.00 Rannarootsi muuseum – Lossiplats – Kalda peatus – Raudteejaam – Rannarootsimuuseum

20.00 Rannarootsi muuseum – Lossiplats – Kalda peatus – Raudteejaam – Rannarootsimuuseum

21.00 Rannarootsi muuseum – Lossiplats – Kalda peatus – Raudteejaam – Rannarootsimuuseum

 

Üle Eesti toimuva muuseumiöö programmiga saab lähemalt tutvuda siin: muuseumiöö.ee