Näitus „Suvorovi tänava naised“ pälvis Narvas muuseumide festivalil esikoha

Näitus „Suvorovi tänava naised“ pälvis Narvas muuseumide festivalil esikoha

28. sept. 2015 Narvas toimunud XVIII Eesti muuseumide festivalil võistelnud näituste seast valis žürii parimaks Sihtasutuse Haapsalu ja Läänemaa Muuseumid koostatud moenäituse „Suvorovi tänava naised“.
Eesti Muuseumiühing korraldab igal sügisel Narvas Eesti muuseumide festivali. Seekordse festivali teemaks oli „Muuseum ja taaskasutus“. Lisaks konverentsile ja muuseumitöötajate koosviibimisele toimus festivalil ka traditsiooniline näituste võistlus.
Sihtasutus Haapsalu ja Läänemaa Muuseumid saatis Narva linnusesse võistlema Haapsalu raekojas üleval olnud näituse „Suvorovi tänava naised“. Sihtasutuse peavarahoidja Eve Otstaveli sõnul sai Narvas üles pandud näitus veidi teistsugune kui Haapsalus oli. „Narva näitus sai pisut väiksem. Sealne ruum tingis teistsuguse lahenduse. Kasutasime muuhulgas näiteks kohapealseid vitriine.“
Festivali žürii meelest esikoha väärilise näituse keskmeks on 2002. aastal ühest Haapsalust Saue (end. Suvorovi) tänava majast leitud tekstiilesemed, millest suur osa pärineb ajast enne I maailmasõda. Tegemist on oma kompaktsuselt unikaalse leiuga – kokku 80 erinevat rõivaeset (pluusid, põlled, kübarad, jakid, kostüümid jms.). Näitus õpetab tekstiilide kaudu väärtustama sajandite vaimset pärandit ehk meie „vanavanaemade garderoobi“, tutvustades toonaseid moesuundi, maitseid ja väärtushinnanguid. Näitusele on lisatud seletavad tekstid XX sajandi alguse moeajaloost, õmblusvõtetest ja materjalidest. Samuti saab näitusekülastaja infot tekstiilide säilitamise ja parandamise kohta. Näitus on teoks saanud tänu headele koostööpartneritele: Ennistuskoda Kanut, Haapsalu Kutsehariduskeskuse tekstiilitöö osakond ja moekunstnik Kai Saar. Näituse kujundas Anneliis Aunapuu.
Näitus jääb nüüd mõneks ajaks Narva linnusesse külastajatele avatuks. Lisainfot leiab Narva muuseumi kodulehelt www.narvamuuseum.ee