Teisipäeval tähistatakse Haapsalus Ilon Wiklandi sünnipäeva

Iloni Imedemaal tähistatakse teisipäeval, 5. veebruaril Ilon Wiklandi sünnipäeva. Traditsiooniliselt on Iloni Imedemaa sel puhul kõigile tasuta avatud. Juba viiendat korda kuulutatakse välja Ilon Wiklandi nimelise noore kunstniku preemia konkursi tulemused, autasustatakse parimaid ning avatakse näitus konkursile laekunud töödest.

Iloni Imedemaa juhataja Anne Suislepa sõnul on Ilon Wiklandi sünnipäeval maja alati kõigile tasuta avatud. „Avame uksed kell 10 hommikul ja oleme lahti kella viieni õhtul. Hea võimalus on tulla just kunstniku enda sünnipäeval tema kaunist originaalloomingut nautima ning imedemaal toredalt aega veetma. Koos koolilastega on plaanis ühiselt kollaažitehnikas sünnipäevakaarte meisterdada. Kell 15 selguvad taas noorte kunstikonkursi võitjad ja avame konkursitööde näituse,“ selgitas Suislep.

Ilon Wiklandi nimelise noore kunstniku preemia konkursil osalevad 14-18-aastased noored, kel tuli ka seekord esitada üks töö vabalt valitud teemal ning vähemalt kaks illustratsiooni. Sel aastal tuli kõigil joonistada kaks pilti seto muinasjutule „Kuningapoeg ja hall hunt“. Konkursi igaaastane preemiafond on 1000 eurot, lisaks Ilon Wiklandi litograafia. Seekordse, arvult viienda konkursi autasustamise juures on Anne Suislepa sõnul tähelepanuväärne veel üks väike, kuid oluline detail. „Esmakordselt saavad tänavusest konkursist osavõtnud noored oma tänukirjad spetsiaalselt kujundatud eriliste kaante vahel. Kaante kujunduse autor on konkursi esimene võitja Liisamari Viik. Tellisime temalt kujunduse rõhutamaks, et konkursil märgatud noore andekus saab kindlasti rakendust ka edaspidises elus,“ lisas Suislep.

Žürii liikmed Urmas Viik, Krista Kumberg, Karin Mägi, Tea Tammelaan ja Viive Noor rõõmustavad, et jätkuvalt on noortel suur huvi konkursil osalemise vastu. Sel aastal esitasid oma tööd 35 noort üle Eesti. Kõige rohkem töid laekus Tallinna koolidest. Esindatud on ka Viimsi, Tartu, Pärnu, Viljandi, Kuressaare, Orissaare, Kohtla-Järve, Võru, Rapla, Märjamaa ja Noarootsi koolide õpilaste looming. Head meelt teeb žüriile ka mitme uue kooli esmakordne osavõtt konkursist. Nii on tänavu oma tööd esimest korda konkursile saatnud õpilased Miina Härma Gümnaasiumist, Rapla Gümnaasiumist, Rapla Vesiroosi Gümnaasiumist, Lasnamäe Vene Gümnaasiumist, Tallinna Järveotsa Gümnaasiumist ning Noarootsi Gümnaasiumist.

Traditsiooniliselt avatakse Iloni Imedemaal koos tulemuste välja kuulutamisega ka konkursitööde näitus, mis jääb avatuks 31. märtsini.

 

Foto: Triin Reemann.  Ilon Wiklandi nimelise noore kunstniku preemia konkursi tänukirjade kaaned. Kujundanud Liisamari Viik, 2015. aasta konkursi võitja.