Selgusid Ilon Wiklandi nimelise noore kunstniku preemia konkursi võitjad

Selgusid Ilon Wiklandi nimelise noore kunstniku preemia konkursi võitjad

Täna, 5. veebruaril, Ilon Wiklandi 89. sünnipäeval kuulutati Haapsalus, Iloni Imedemaal välja Ilon Wiklandi nimelise noore kunstniku preemia konkursi võitjad. Ilon Wiklandi litograafia ja preemia väärtusega 500 eurot pälvisid 14-aastane Annleen Leesma Märjamaalt ja  16-aastane Saara Väli Orissaarest.

Viiendat korda osalesid 14-18-aastaseid noored Ilon Wiklandi nimelisel noore kunstniku preemia konkursil, mis on loodud eesmärgiga julgustada noori kunstnikke nende loometee alguses. Osalejatel tuli esitada üks töö vabalt valitud teemal ning kaks illustratsiooni seto muinasjutule „Kuningapoeg ja hall hunt“. Konkursi igaaastane preemiafond on 1000 eurot, lisaks Ilon Wiklandi litograafia, mille jagamise otsustab žürii.

Seekord osales konkursil 35 noort. Kõige rohkem töid laekus Tallinna koolidest. Esindatud olid ka Tartu, Pärnu, Narva, Kohtla-Järve, Viljandi, Võru, Haapsalu, Kurssaare, Orissaare, Oru, Viimsi, Noarootsi, Rapla ja Märjamaa koolide õpilased.

Žürii liikmed Urmas Viik, Krista Kumberg, Karin Mägi, Tea Tammelaan ja Viive Noor rõõmustasid, et jätkuvalt on noortel suur huvi konkursil osalemise vastu. Valiku tegemine oli taas raske, sest konkursile laekus palju tugevaid töid. Sel aastal otsustas žürii kuulutada välja kaks võitjat:

  • Annleen Leesma (14) Märjamaa Muusika- ja Kunstikoolist, juhendaja, Anne Aaspõllu.

Žürii hinnangul on Annleen Leesma tööd tema vanuse kohta väga professionaalselt teostatud. Tal on oskus detaili, tervikut  ja liikumist kujutada. Töödes avaneb eripärane maailm ning tema pildid moodustavad hea ühtlase terviku. Tööd on väga hästi vormistatud.

  • Saara Väli (16) Orissaare Gümnaasiumist, juhendaja Katrin Vaher.

Žürii sõnul on Saara Väli väga professionaalsete oskustega joonistaja. Ta on suurepäraselt tabanud muinasjutu „Kuningapoeg ja hall hunt“ ideed. Väga hästi on kujutatud karakterid, näiteks mehed vaidlemas. Samuti on tähelepanuväärne noore kunstniku hea stiilitaju ning oskus kujutada loomulikku valgust. Koloriit ja kompositsioon on kenasti paigas.

Eripreemia otsustas žürii sel aastal anda Mette Mari Kaljasele (17) Miina Härma Gümnaasiumist, kelle töödes on väga hästi kujutatud keskkonda ja ruumi. Tal on väga kaasaegne stiil ning tema vaatenurgad, detailid ja koloriit on sümpaatsed.

Kõigi konkursil osalenud noorte töödega saab tutvuda Iloni Imedemaal. Näitus jääb avatuks 31. märtsini.

 

Varasemalt on konkursi auhinna pälvinud Liisamari Viik Pärnu Kunstikoolist, Anna-Liisa Sääsk Viljandi Kunstikoolist ning Aliis Vatku Haapsalu Kunstikoolist. Eelmisel aastal jagunes auhinnafond viie noore vahel. Autasu said Artur Anniste Sally Kunstistuudiost,  Kai-Melli Kapten Türi Põhikoolist, Kassandra Lauk Kose Kunstikoolist, Marlene Schwindt Haapsalu Põhikoolist ja Meeli Maria Viikmaa Märjamaa Muusika- ja Kunstikoolist.

Konkurss toimub igal aastal. Järgmine Ilon Wiklandi nimeline noore kunstniku preemia konkurss kuulutatakse välja 2019. aasta sügisel. Lisainfot saab Haapsalu ja Läänemaa muuseumide kodulehelt www.salm.ee

 

Fotol: Konkursi laureaadid Annleen Leesma (vasakul) ja Saara Väli (paremal).