Iloni Imedemaal avatakse laste loodud näitus “Märka loodust!”

<strong>Iloni Imedemaal avatakse laste loodud näitus “Märka loodust!”</strong>

Reedel, 18. novembril avatakse Iloni Imedemaal laste endi loodud näitus “Märka loodust!”.

Iloni Imedemaa on kaasatud Islandilt alguse saanud rahvusvahelisse projekti “Veetilk”, mille eesmärk on tutvustada lastele kuraatori ametit. Põhjamaade lastekirjandusest inspiratsiooni saades õpivad lapsed erinevate kunstiliikide kaudu oma mõtteid väljendama ning temaatilisi näitusi koostama.

10-13-aastased noored kuraatorid Elsa Johanna Talvistu, Ann Matilde Saar, Moona Ojasoo ja Kriim Kannimäe koostasid näituse pealkirjaga “Märka loodust!”. Väljapanek koosneb Haapsalu Linna Algkooli, Noarootsi Kooli, Taebla Kooli ja Palivere Põhikooli õpilaste töödest. Erinevate väljendusvahendite abil räägivad lapsed oma suhtest loodusega – kodukandi looduse ilu nautimisest kuni elukeskkonna saastumise pärast muretsemiseni. Näha saab joonistusi, maale, fotosid, videot, skulptuure ning muidki kaasaegse kunsti väljendusvorme.

Iloni Imedemaa juhataja Maarja Kõutsi sõnul on väga oluline anda lastele võimalus kultuurivaldkonnas kaasa rääkida. „Näitus on kunstielu üks mõjukamaid väljendusvorme. Kui anda selle loomine laste kätte, võib sündida ootamatult värskeid ja nutikaid vaatenurki. Muidugi vajavad lapsed seejuures ka asjatundlikku ning julgustavat tuge, mida muuseumi haridustöötajad neile rõõmuga pakuvad,“ selgitas Kõuts. 

Islandis asuva Kópavoguri omavalitsuse algatusel loodud projekti on lisaks Iloni Imedemaale kaasatud veel Muumimuuseum Soomest ning H. C. Anderseni muuseum Taanist. 

Projekt „Veetilk“ on oma nime saanud H. C. Anderseni samanimelise muinasjutu järgi. Üks tilk vett tundub tühise kogusena, kuid lähemal vaatlusel võib see sisaldada terveid maailmu. Samamoodi on ka hea lastekirjandusega. Lood sisaldavad pisikesi detaile, mis võivad siiski juhatada elu suurte põhiväärtusteni.

Projekt „Veetilk“ saab teoks tänu Islandi Lastefondi, Kópavoguri kunsti- ja kultuurifondi, Põhjamaade kultuurifondi, Nord Plusi ja Erasmus+ toetusele.

Näitus jääb Iloni Imedemaal avatuks kuni järgmise aasta 8. jaanuarini.