Ilon Wiklandi nimelise noore kunstniku preemia konkursi võitjad on selgunud

<strong>Ilon Wiklandi nimelise noore kunstniku preemia konkursi võitjad on selgunud</strong>

Täna, Ilon Wiklandi 93. sünnipäeval kuulutati Haapsalus Iloni Imedemaal välja Ilon Wiklandi nimelise noore kunstniku preemia konkursi laureaadid. Žürii hinnangul pälvis võidu sel aastal Kirke Kirt Pärnu Sütevaka Humanitaargümnaasiumist. Eripreemiad anti välja kolmele noorele – Lenna Koha Võru kunstikoolist, Annabel Kukk Viljandi Kunstikoolist ja Rahe Mikk Kose Huvikoolist.

Konkurss toimus juba üheksandat korda. See on ellu kutsutud eesmärgiga innustada noori kunstiõpilasi nende loomerännaku alguses. Noortel tuli esitada üks töö vabalt valitud teemal ning vähemalt kaks illustratsiooni. Seekord anti konkursil osalejatele ülesandeks teha illustratsioonid eesti rahvajutule „Luhast leitud naine“.

Žüriiliikmete Tea Tammelaane, Viive Noore, Krista Kumbergi, Karin Mägi, Triin Soone, Katrin Ehrlichi ja Urmas Viigi sõnul on jätkuvalt noorte kunsti tase väga hea ning valikut teha oli keeruline. Konkursil osalejaid oli üle kogu Eesti – Kullamaalt, Tallinnast, Pärnust, Põlvast, Haapsalust, Raplast, Tartust, Võrust, Lagedilt, Koselt, Kohilast, Häädemeestelt, Kuressaarest, Viimsist, Jõgevamaalt, Viljandist ja Lihulast. Kokku laekus hindamiseks 41 tööd.

Konkursi võitis Kirke Kirt Pärnu Sütevaka Humanitaargümnaasiumist. Võitjale määrati preemiaks 400 eurot ning Eesti Lastekirjanduse Keskuse poolt Catherine Zaripi originaaltöö.

17-aastase Kirke Kirti tööde puhul mainis žürii, et tegemist on väga andeka noore kunstnikuga, kes valdab suurepäraselt maalitehnikat. Oskuslikult on ta oma töödes kasutanud mitmesuguseid tehnilisi võtteid ning rohkelt värvitoone, hoides seejuures terviklikku ja stiilipuhast koloriiti. Võluvalt on ta maalidel kujutanud loodust. Oma dünaamilisuse ja loomulikkusega annavad illustratsioonid hästi edasi loo olemust. Žüriid paelus ka teatav retroelement, mis noore kunstniku töödest läbi kumab.

Eripreemiad pälvisid Lenna Koha, Annabel Kukk ning Rahe Mikk, kes said kõik preemiaks 200 eurot.

14-aastane Lenna Koha Võru Kunstikoolist jäi žüriile silma oma vanuse kohta väga hea kompositsiooni- ja perspektiivitajuga. Tema illustratsioonid moodustasid ühtlase terviku ning andsid väga hästi edasi loo emotsiooni. Teda juhendas Tiina Suumann.

18-aastane Annabel Kukk Viljandi Kunstikoolist paistis silma väljapeetud graafilise ja dekoratiivse käekirja poolest. Oma jõulisuse, tiheduse ja ülima detailirohkusega võib tema töid lausa wiiraltlikeks pidada. Teda juhendas Reet Talimaa.

15-aastane Rahe Mikk Kose Huvikoolist sai ära märgitud, sest teda iseloomustab üldistuse ja detaili väga hea ühendamine. Huvitavate rakursside ning mastaapsete objektide kasutamine lisab töödele suurejoonelisust. Teda juhendas Margit Mikk.

Traditsiooniliselt avatakse Iloni Imedemaal koos konkursi tulemuste välja kuulutamisega ka näitus parimatest töödest. Näitus avati seekord II korruse saalis. Väljapanekuks valiti välja vähemalt üks töö kõigilt osalejatelt. Näitus avati koos võitjate välja kuulutamisega 5. veebruaril.

Varasemalt on konkursi auhinna pälvinud Marie Martine Lupp Võru Kunstikoolist, Elise Lissel Pähkel Vanalinna Hariduskolleegiumist, Liisamari Viik Pärnu Kunstikoolist, Anna-Liisa Sääsk Viljandi Kunstikoolist, Aliis Vatku Haapsalu Kunstikoolist, Artur Anniste Sally Kunstistuudiost, Kai-Melli Kapten Türi Põhikoolist, Kassandra Laur Kose Kunstikoolist, Marlene Schwindt Haapsalu Põhikoolist, Meeli Maria Viikmaa Märjamaa Muusika- ja Kunstikoolist, Annleen Leesma Märjamaa Muusika- ja Kunstikoolist, Saara Väli Orissaare Gümnaasiumist, Jane Mustrik Võru Kunstikoolist ja Mirel Kallas Pärnu Rääma Põhikoolist.