Näitus “Norra ja Eesti läbi aegade”

Näitus “Norra ja Eesti läbi aegade”

Haapsalu raudteejaama reisijatehoone ootesaalis tervitab külastajaid valik näitusest «Norra ja Eesti läbi aegade», mis on valminud Norra ja Eesti diplomaatiliste suhete 100. aastapäeva ning kahe maa vahelisi sõbralike suhte tähistuseks. Näitust on eksponeeritud viimasel paaril aastal erinevates kohtades, 2022 suvel ka Haapsalu lossiplatsil.

Eesti ja Norra ühine ajalugu aga ulatub aastasadade taha, mil viikingite kaubateed meid ühendasid. Seda tõendavad mitmed viited Eestile vanapõhja saagades, sealhulgas ka lugu ühe kuulsaima Norra viikingikuninga Olaf Tryggvasoni lapsepõlvest Saaremaal. Norra pühakkuningale Olav Haraldssonile on pühendatud Eesti kõrgeima torniga kirik Oleviste ning lisaks sellele oli keskaegsetel Eesti aladel terve rida teisigi Püha Olavi kirikuid.


Näituse on koostanud Norra Saatkond.