Haapsalu raekojas on viimast nädalat avatud rahvarõivaste ja rahvuslike riiete näitused

Haapsalu raekojas on viimast nädalat avatud rahvarõivaste ja rahvuslike riiete näitused

Veel viimast nädalat on võimalik külastada Haapsalu raekoja näitusi “Pulmas, talgutel ja kõrtsis. Läänemaa kihelkondade rahvarõivad 19. sajandil ja 20. sajandi alguses” ning “Rahvuslik moelava. Rahvuslikud mustrid moodsas rõivastuses”. Haapsalu raekoda on avatud reedest pühapäevani 11.00-17.00. 05.01-07.01 kehtib kõikidele külastajatele sooduspilet 3€. 06.01 toimuvad kuraatorituurid kell 14.00 ja 15.00.

Läänemaa rahvarõivad on värvikirkad ja kaunid. Rahvariided kujutavad endas eelkõige talurahva traditsioonilist rõivastust, mida on mõjutanud kohalikud tavad ja arusaamad. Näitusel „Pulmas, talgutel ja kõrtsis“ on välja pandud vähemalt üks rahvarõivakomplekt igast Läänemaa kihelkonnast, ka nendest, mis tänase haldusjaotuse järgi kuuluvad ümbritsevatesse Pärnu ja Rapla maakondadesse. Näituse teeb eriliseks selles osalenud inimeste ja asutuste arv – enamik rahvariideid pärinevad inimeste kodudest ning paljud neist on näitusele jõudnud esimest korda. Lisaks tegi Haapsalu raekoda näituse loomisel koostööd ka mitmete teiste muuseumitega lähedalt ja kaugelt. Kokku on näitusel 24 koostööpartnerit.

Minevikust pidepunktide ja oma juurte otsimine on eestlastele omane, see aitab meil oma identiteeti ikka ja jälle uuesti luua ning hoida. Rahvariietelt pärit mustrid  ̶  vöökiri, käisekiri, seelikutriip, kaheksakand, lill ja romb, maasikas ja piibeleht  ̶   on ilusad, eestlastele omased ja tuttavad. Need on endas alati kandnud sügavamat sõnumit – nad on olnud osa rahvuslikust propagandast, aidanud vastu panna võõrale ideoloogiale, tõstnud rahvuslikku uhkustunnet, manifesteerinud eestlaseks olemist. Viimase sajandi jooksul on väikeste vaheaegadega pea igal kümnendil kaasaegsete ja moodsate rõivaste kujundamiseks pöördutud Eesti oma etnograafilise pärandi poole. Väike valik nendest on koondatud Haapsalu raekoja näitusele “Rahvuslik moelava”, püüdes valikus lähtuda eelkõige Läänemaa mustritest, kuid kaasatud on ka naaberpiirkondade mustreid. Eksponeeritud esemed kuuluvad Eesti Rahva Muuseumi kogudesse ning näituse kuraatoriks on Eesti Rahva Muuseumi peavarahoidja Riina Reinvelt.