Näitus Ilon Wiklandi loometeest

Näitus Ilon Wiklandi loometeest
Ilon Wiklandi loometee 50

Siit, Haapsalust, sai alguse teekond ja siia tuli maailmas tuntust ja tunnustust kogunud kunstnik tagasi. Küll mitte ise, vaid oma loominguga. Aastal 1944 Haapsalust Rootsi pagenud tütarlaps ei osanud hingeski aimata, et temast saab võõrsil raamatukunstnik ja et tema loometee on kord lahutamatult seotud maailmakuulsa lastekirjaniku Astrid Lindgreniga. Ja mitte üksnes Lindgreniga. Wiklandi pildid ehivad paljude eri maade autorite teoseid. Ajapikku tulid ka omaeluloolised pildi- ja autoriraamatud.

Ilon Wiklandi poole sajandi pikkune loometee on sellel näitusel esmakordselt vaataja ees kümnendite kaupa. See annab võimaluse jälgida kunstniku käekirja arengut ning muutusi kujutamislaadis. Samas jäi Wikland alati truuks oma stiilile. Teda ei mõjutanud kunstis vahetuvad moevoolud. Ta ei katsetanud erilisi tehnikaid ja jäi kõrvale tegelikkuse tingliku peegeldamise suundumusest.

Kunstnik teadis, et tema tugevus seisneb laste kujutamise oskuses. Oli (ja on) vähe neid, kes tabaksid nii ehedalt nende tundeid ja liikumist, kujutaksid nii äratuntavalt kodust keskkonda – pilla-palla lastetubasid ning õdusaid maju ja aedu.

Esmakordselt näeb siin näitusel Wiklandi kujundatud postkaarte ja marke, samuti lehekülgi tema visandiplokist. Piltide kõrval on esitatud sündmusi Iloni elust ja sellest, mis samal ajal Eestis, tema esimesel kodumaal toimus. Saagu sellest näitusest imeline rännak Iloni jälgi pidi.

Kuraator: Katrin Ehrlich

Tekst: Krista Kumberg

Näitust toetab Eesti Kultuurkapital