Soomes avatakse Ilon Wiklandi illustratsioonide näitus

Soomes avatakse Ilon Wiklandi illustratsioonide näitus

Alates 10. märtsist näeb Soomes, Vaasas, Tikanoja kunstimuuseumis näitust „Imedemaa. Ilon Wiklandi illustratsioone.“  Näitus valmib Iloni Imedemaa ja Tikanoja kunstimuuseumi koostöös. Väljapanek koosneb umbes 100 Ilon Wiklandi originaaltööst, mis saadeti eile Haapsalust, Iloni Imedemaalt Soome poole teele.

SA Haapsalu ja Läänemaa Muuseumid juhataja Anton Pärna sõnul on suur rõõm ja au, et selline näitus just nüüd, mõlema riigi 100. juubeliaasta paiku teoks saab. „See on järjekordne hea näide Soome ja Eesti tihedast kultuurikoostööst,“ lisas Pärn.

Näitusel saab näha pilte Astrid Lindgreni raamatutest  tuntud tegelastest, nagu Karlsson Katuselt, Madlike või vennad Lõvisüdamed, aga  esindatud on ka vähemtuntud illustratsioonid. Näitus on mõeldud nii lastele kui täiskasvanutele ja sellega soovitakse esile tõsta illustratsiooni kui omaette kunstivormi. Näitusele valitud pildid räägivad nii argi- kui pidupäevast, mängust ja seiklusest, aga ka elu tumedamast poolest. Ilon Wikland vaatab oma illustratsioonides maailma läbi lapse silmade, empaatiliselt ja kaasa elades. Näitusel saab kuulata muinasjutte ja näha filmi Ilon Wiklandist. Kunstniku illustratsioonidest tuttav koer Sammeli on end samuti näitusele ära peitnud ja ootab otsijaid. Näitusega kaasnevad ekskursioonid ning haridusprogrammid lasteaedadele ja koolidele.

„Näitus sobib suurepäraselt vanavanemate ja lapselaste ühiseks külastamiseks“, vihjas Tikanoja muuseumi juhataja Selma Green.

9. märtsil on näitust avama kutsutud SA Haapsalu ja Läänemaa Muuseumid juhataja Anton Pärn, Iloni Imedemaa juhataja Anne Suislep ja tegevusjuht Maarja Aaloe. 11. märtsil toimub näituse raames muuseumitund peredele, mille viib rootsi keeles läbi Maarja Aaloe.

Näitus jääb Tikanoja kunstimuuseumis avatuks 21. maini.

Tikanoja kunstimuuseum asub Vaasa kunstikollektsionäärist kaupmehe Frithjof Tikanoja (1877-1964) endises kodumajas. 1951. aastal annetas Tikanoja oma väärtusliku kogu Vaasa linnale. Tikanoja kunstimuuseum korraldab igal aastal ka rahvusvahelisi teemanäitusi.